Bors de perisoare

Ingredinete bors:


  • 1 morcov
  • 1 ceapa medie - mare
  • 1-2 felii telina
  • 1 radacina patrunjel
  • bors la plic sau la sticla
  • patrunjel
  • cimbru
  • bulion


Acestea au fost ingredientele care le-am avut eu prin casa, insa se mai poate adauga: o rosie taiata cubulete, un ardei gras, un pastarnac, 1 - 2 cartofi. Este foarte greu sa faci o ciorba pe gustul tuturor sau pe anumite cantitati, unii o prefera cu mai multe legume, altii cu mai multa carne, altii mai subtire sau mai groasa, de aceea fiecare ciorba este diferita.

Ingrediente perisoare:
  • 600 g carne tocata amestec porc si vita
  • 2 oua
  • o canita de orez 
  • o ceapa mica ( data prin razatoarea mica)
  • sare
  • piper
  • patrunjel ( se pot pune si alte condimete daca preferati, eu am pus putin oregano si putin busioc)
  • morcov ( eu il prefer in perisoare, le da un gust bun)
Important ! Pentru ca orezul sa nu se desprinda de perisoare acesta trebuie sa fie uscat in momentul punerii lui in compozitie


Spalam si curatam legumele , taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie cu o lingura de ulei
   



Morcovul si radacina de patrunjel le dam prin razatoarea mica, iar telina am taiato cubulete. Dupa ce ceapa a devenit sticloasa adaugam si restul legumelor, pe care le mai calim cateva minute




     Mie imi place carne sa o fierb mai intai separat de legume pentru a o putea spumui, unele persoane pun mai intai legumele apoi umplu oala cu apa si pun carnea.
    Umplem o oala cu apa, o punem pe foc si intre timp pregatim perisoarele. Amestecam toate ingredientele mentionate mai sus , pana se obtine o compozitie cat de cat inchegata pentru a putea face bilutele.
    Cand apa incepe sa fiarba usor, punem perisoarele una cate una in apa; perisoarele care sunt fierte se vor ridica la suprafata.
   
 Intre timp spumuim ciorba si apoi adaugam legumele calite , condimentam cu sare, piper si orice condimete va plac in bors ; adaugam si 2 linguri de bulion. Lasam la fiert in jur de 30 minute sau cand credeti voi ca sunt fierte perisoarele.
     Adaugam borsul, o lingura de bors la plic/litru bors, si adaugam si o crenguta de cimbru si mai lasam pe foc 5-10 minute, apoi adaugam patrunjelul tocat marunt, sau il putem adauga si in momentul servirii.









     Putem sa il servim cu sau fara smantana. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu