Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )

         La noi in Moldova de cei 40 de Mucenici se coc sfintisori ( mucenici) .....astfel, moldoveanca fiind,  am zis ca trebuie sa coc si eu
    M-am documentat si eu putin si va spun si voua semnificatia zilei de 9 Martie
    Pe 9 martie, sunt praznuiti cei 40 Sfinti Mucenici din Sevastia. Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.

      Astazi,in unele zone mai este obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori" sau "mucenici", reminiscente ale idolilor neolitici ai fertilitatii, iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de vin (oamenii credeau ca vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca).           "Sfintisorii" sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor.

     Anul acesta mi-am facut curaj sa fac si eu sfintisori si am luat  reteta de la mama 


Ingrediente ( pentru 20 sfintisori)

Aluat
1 kg faina
250g zahar
100 ml ulei ( se poate inlocui cu 100 g unt sau 50 ml unt si 50 g ulei)
3 - 4  oua
1/2 L lapte
50 -60 g drojdie
1lingurita sare
esente, coaja rasa de portocala/lamaie



Sirop
apa
zahar
esente

Nuca pentru presarat pe deasupra si miere de albine pentru uns






Preparare

Facem mai intai MAIAUA, intr-un castron
se pune drojdia la inmuiat cu putin lapte caldut
 ( 7 - 8 lg lapte), si cu putina faina pana se obtine
o compozitie putin mai groasa ca la clatite.
Se lasa la dospit ,acoperita, pana isi dubleaza
 volumul, in jur de 20 - 35 minute.

BEFORE

AFTER 30 MIN

Intr-un castron mai mare ( in care o sa si framantam) se pune faina - se face o gaura in mijloc si punem o lingurita sare si maiaua facuta anterior si o acoperim cu putina faina.




     Intre timp , cat se odihneste maiaua, batem galbenusurile cu zaharul si esentele, iar apoi le adaugam peste faina.


     Incepem sa framantam usor si adaugam putin cate putin din cantitatea de lapte
     ATENTIE!  A nu se pune tot laptele deodata, riscam sa facem aluatul prea moale !!!
     La sfarsit punem treptat uleiul/untul ( topit in prealabil) si framantam in continuare
     ATENTIE! Untul se toarma in  mana  putin cate putin si apoi amestecam cu coca.
     Cat framanatam? Ar trebui cam 1 ora.
     Lasam apoi la dospit aluatul, intr-un loc caldut, aproximativ 1 ora si 30 minute.






      Dupa ce aluatul a crescut frumos  se imparte in 20 rulouri egale, iar apoi pe fiecare il intindem cam  50 cm , impletim in 2 , facem un cerc, apoi facem opt-uri. Eu am reusit mult mai usor sa le intind fara faina pe masa de lucru, si am pus apoi putina faina pe el inainte de impletitire ( am obs. daca nu pun faina se strange si este lipicios ).








        Punem mucenicii in tava, pe hartie de copt ,si ii lasam sa mai creasca inca 1/2 ora intr-un loc cald.
       Eu am pus 10 sfintisori in tava, dar ar fi trebuit sa pun 8 sau sa ii fac mai mici, ai mei au crescut bine.





      Amestecam un galbenus cu 1 lingura lapte cu care ungem mucenicii inainte de a-i da la cuptor.
    Ii dam apoi la cuptorul preincalzit anterior, la 160 -165 grade timp de 30 minute, sau la foc mic spre mediu, pana se rumenesc. Mirosul care il fac in bucatarie.......ca la mama acasa.

 Intre timp preparam siropul: 

apa ( aprox. 300 ml ) +  zahar ( 150 g zahar) +  un pliculet zahar vanilinat + 1 estenta de rom + coaja rasa de lamaie - se fierb   toate pana obtinem un sirop.

Dupa ce mucenicii s-au rumenit , ii scoatem din cuptor si ii scufundam in sirop,unul cate unul, sau doar ii ungem cu o pensula cu siropul. Daca ii bagati cu totul in sirop numai ii puneti cu fata in jos si ii intoarceti  si scoateti. Nu ii tineti mult, se vor inmuia prea mult!





                    Dupa insiropare ii ungem cu miere si apoi presaram peste ei nuca macinata.








    Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu