Castraveti murati in otet

A venit toamna.......si a venit si vremea muraturilor

Ca sa ne iasa muraturile bune trebuie sa tinem cont de:
  • sarea folosita - sa folosim sarea neiodata care  nu va inmuia muraturile si nu le va schimba culoarea
  • legumele sa fie proaspete, tari, nelovite si nepatate
  • folositi capace noi in fiecare an, vor etanseiza mult mai bine borcanele
  • saramura se toarna incet in borcan, astfel va iesi tot aerul din el
  • sterilizarea borcanelor inainte de a le umple cu muraturi ( 10 min la 180 grade ) cat si dupa ( la bain marie, la cuptor, sau le intoarcem cu capacul in jos

Ingrediente:

4-5 kg castraveti
1 l otet la 4 l apa
5 - 6  lg sare neiodata
4 - 5 lg zahar
radacini hrean taiate fasii
2 - 3 morcovi taiati rondele
tulpini de marar
crengute de visin
boabe mustar si piper
foi de dafin
usturoi



     Pregatim borcanele si capacele pentru sterilizare, incalzim cuptorul si le tinem la sterilizat in jur de 10 min la 180 grade, dupa care le scoatem pe un servet curat. Este importanta sterilizarea borcanelor inainte de umplerea lor deoarece impuritatile din ele pot duce la fermentarea legumelor si toata munca va fi degeaba.

     Punem pe foc o oala cu 4 l apa, 1 l otet, sarea, zaharul si  condimentele.

    Cat timp saramura fierbe ne ocupam de pregatirea borcanelor. In fiecare borcan punem pe fundul acestuia o bucatica din tulpina de marar si din crenguta de visin, aranjam castravetii printre care strecuram rondelele de morcovi si fasiile de  hrean.

    Dupa ce a dat in clocot saramura o putem turna peste castraveti. Pentru a evita spargerea vreunui borcan asezam sub acesta o lama de cutit. Turnam saramura incet pentru a iesi treptat aerul din borcan. Borcanele le umplem pana unde incepe filetul, apoi le inchidem cu capacele.

    Sterilizarea o putem face la bain marie/ in cuptor , eu insa intorc borcanele cu capacul in jos si le pun in paturi pana a 2-a zi; in acest fel la mine au rezistat depozitati si in camara din casa undeva la 22 grade.






\








    Pofta buna.....bineinteles langa o fripturica ;)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu